top of page

Βιογραφικό Νίκου Παπανδρέου

Γεννήθηκα το 1956. Σπούδασα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Yale και μου απονεμήθηκε Διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Princeton.

Έχω διδάξει Οικονομικά στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Woodrow Wilson του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Εργάστηκα στην Παγκόσμια Τράπεζα με ειδίκευση στην αναπτυξιακή πολιτική καθώς και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών. Αρθρογραφώ τακτικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχω συγγράψει δέκα βιβλία και ένα κινηματογραφικό έργο.

Είμαι μέλος του Brookings Global Leadership Council και ιδρυτικό μέλος στη Διεθνή Ομάδα Εργασίας, με σκοπό την προστασία των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Είμαι Γραμματέας του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου.

Είμαι παντρεμένος και έχω δύο παιδιά.

Ανέλαβα ως Ευρωβουλευτής τον Μάιο του 2023 και είμαι Μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είμαι Αντιπρόεδρος στην υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας και Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

Επίσης είμαι αναπληρωματικό Μέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, την Επιτροπή Αλιείας και την Eιδική Eπιτροπή για τις εξωτερικές παρεμβάσεις συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενίσχυση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είμαι τακτικό Μέλος και Αντιπρόεδρος στην Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΕΕ -Λατινικής Αμερικής καθώς και Μέλος στην Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ίσης Εκπροσώπησης Αφρικής Καραϊβικής Ειρηνικού - Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το όραμά μου

Πιστεύω ότι πάνω απ΄ όλα είναι ο άνθρωπος και οι ανθρώπινες σχέσεις. Σχέσεις ισοτιμίας, αδελφοσύνης, ισότητας.

Οραματίζομαι μια κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, με αξιοπρέπεια, με ίσες ευκαιρίες και προοπτικές για το μέλλον. Όταν και μόνο όταν ο καθένας από εμάς θα έχει την δυνατότητα να ολοκληρώνει την προσωπικότητα του ελεύθερα, ισότιμα, με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη στην πορεία της ζωής, τότε θα έχουμε πλησιάσει σε εκείνο που ονομάζουμε σοσιαλιστική και δημοκρατική κοινωνία.

Ένα κοινωνικό πλαίσιο που δίνει σε κάθε έναν από εμάς, ειδικά στους φτωχότερους και τους πιο ευάλωτους, τις εγγυήσεις και τις ευκαιρίες να διαμορφώσουμε τις ζωές μας με σιγουριά και ασφάλεια. Να είμαστε κυρίαρχοι των αποφάσεών μας. Αυτή η κοινωνία θα παρέχει σε όλους τις απαραίτητες βάσεις ώστε να διαπρέψουν, να δημιουργήσουν, να ξεχωρίσουν, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κοινωνικής αφετηρίας.

Ζούμε σε ένα αλληλοεξαρτώμενο κόσμο. Όσα συμβαίνουν γύρω και έξω από εμάς επηρεάζουν την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον μας, την ποιότητα της ζωής και το βιοτικό μας επίπεδο. Βιώνουμε ιδιαίτερες συνθήκες «πολέμων». Από την μία πολέμους στην Ουκρανία, την Γάζα, την Υεμένη , τη σύγκρουση Ιράν και Ισραήλ και σε δεκάδες άλλα μέρη. Για να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι στο διεθνές επίπεδο πρέπει να αναβαθμίσουμε τον διάλογο και την διπλωματία. Τάσσομαι υπέρ μια κοινής Ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης και αμυντικής βιομηχανίας καθώς και της σύγκλισης στην εξωτερική πολιτική.

Από την άλλη βρισκόμαστε σε σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση μέσα στην καθημερινότητα μας. Για να εξασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη και τα στοιχειώδη και αναγκαία αγαθά πρέπει να φέρουμε ριζικές αλλαγές στην δομή της κοινωνίας και της οικονομίας. Πρέπει να αλλάξουμε την βιομηχανία, το ενεργειακό μας μίγμα καθώς και τις μεθόδους παραγωγής και κατανάλωσης.  Θέλουμε ανάπτυξη χωρίς ταυτόχρονα να πληγώνουμε την φύση. Η προστασία της φύσης είναι εθνικό καθήκον. Υποστηρίζουμε την πατρίδα όταν την ενισχύουμε ενάντια στις κλιματικές προκλήσεις. Είμαστε πατριώτες του περιβάλλοντος.

Το όραμα της προοδευτικής παράταξης δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται με εύστοχες παρεμβάσεις στις αναλγησίες και τις παρενέργειες μιας νέας εκδοχής υπερτοξικού καπιταλισμού, ενός συστήματος που δημιουργεί δισεκατομμυριούχους δίπλα σε άστεγους και αδύναμους πολίτες.  Δεν είναι «βιώσιμη» εκδοχή μιας κοινωνίας όπου  ορισμένοι ζουν σε πρωτοφανή αφθονία ενώ απ’ την άλλη, η ανασφάλεια, η απαράδεκτη ανισότητα και η φτώχεια μέχρι εξαθλίωσης είναι αναπόσπαστο μέρος του ίδιου συστήματος. Η εισοδηματική ανισότητα υπονομεύει την Κοινωνία μας.

 

Μαζί με το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και τους Σοσιαλιστές στην Ευρώπη προσβλέπουμε στο:

- Να καθιερωθεί στην Ευρώπη ένας ελάχιστος φόρος στις τεράστιες πολυεθνικές για να στηριχθεί το κράτος πρόνοιας.

- Να ψηφίσουμε στα Ευρωπαϊκά όργανα νομοθεσία που θα αποκλείει την εφαρμογής της πολιτικής της λιτότητας σε οικονομίες με δυσκολίες.

- Να αυξήσουμε τα Ευρωπαϊκά κονδύλια σε δημόσιες επενδύσεις στη στέγαση, τις υποδομές, την έρευνα και εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας. Γιατί δεν  μπορούμε αλλιώς να επιτύχουμε τη διπλή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση ιδιαίτερα σε ευάλωτες οικονομίες όπως της Ελλάδος και γιατί αυτό θα το πετύχουμε με δίκαιη, αποτελεσματική και αναπτυξιακή κατανομή των πόρων και όχι με το συντηρητικό μοντέλο της νέας ολιγαρχίας.

- Να θεσπίσουμε σοβαρό πρόγραμμα για το περιβάλλον με επαρκή χρηματοδότηση αντάξια των αναγκών της εποχής μας.

- Να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες πρόσβασης σε ευρωπαϊκές δομές υγείες για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

- Να επενδύσουμε στην παιδεία και την έρευνα ώστε να μην μείνει πίσω η Ευρωπαϊκή ήπειρος και η χώρα μας μπροστά  στις τεράστιες αλλαγές και προκλήσεις που συντελούνται την ίδια στιγμή

- Να προσαρμόσουμε και να διορθώσουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική ώστε να βάλει στην καρδιά της τον μέσο αγρότη με σεβασμό στις ανάγκες του και υπευθυνότητα προς την κοινωνία και την προστασία της φύσης.

- Να προωθήσουμε μια πολιτική ώστε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι το ΝΑΤΟ να αποτελέσει εγγυήτρια της ασφάλειας των κρατών μελών και των εταίρων της από επιθέσεις των γειτόνων της.

Αυτή την μάχη δίνω και θα δώσω στην Ευρωβουλή.

Είναι για αυτούς τους λόγους που ζητώ την εμπιστοσύνη σας και την ψήφο σας.

bottom of page